Pitanja i odgovori

Šta je Reiši ?

Reiši je gljiva drvenaste strukture, koja se vekovima u drevnim civilizacijama koristila kao lek. Medicinski naziv gljive je Ganoderma Lucidum, japanski naziv je  Mannetake, dok je kineski Ling-Zhi.

Koje su aktivne komponente Reishi Protect ekstrakta?

Istraživanja su pokazala da su polisaharidi rastvorljivi u vodi jedni od najbitnijih aktivnih suspstanci  karakterističnih za crveni Reiši. Ovi polisaharidi imaju izraženu anti-tumorno i  imunomodulatorno dejstvo.
Još jedna od aktivnih komponenti su triterpeni, čiji su predstavnici u obliku Ganodermne kiseline pronađeni  kod crvenog Reišija. Ganodermne kiseline pomažu u smirivanju alergijskih rekcija tako što inhibiraju oslobađanje histamina, utiču na bolje iskorišćenje kiseonika i poboljšavaju funkcionisanje jetre.

U Reishi Protect-u takođe su identifikovani Beta i hetero-Beta-glukani (antitumorno dejstvo, imunostimulišući ) kao i  Ling Zhi-8 protein (anti-alergijski, imuno-modulator).

Postoje li neke kontraindikacije?

Ne.  Prema klasičnoj nomenklaturi, Reiši je klasifikovan kao superiorna biljka. Superiorne biljke su neotrovne i mogu se konzumirati u velikim količinama u dugim vremenskim intervalima bez kontraindikacija.
Kontraindikacije nisu zabeležene u poslednjih 2000 godina ni u jednom kliničkom istraživanju niti u dostupnoj literaturi. Međutim, može se desiti da izuzetno osetljive osobe dožive neke simptome detoksifikacije kao što su osip, mučnina, vrtoglavica na samom početku uzimanja. Ovo se dešava zbog izlučivanja toksičnih materija koje unosimo putem hrane kao i zbog pojačene metaboličke aktivnosti. To su sve normalni znaci oporavka organizma i ukazuju na to da Reiši Protect podstiče imuni sistem.

Uzimanje vitamina C zajedno sa Reishi Protect ekstraktom značajno poboljšava apsorpciju aktivnih materija i smanjuje eventualne nus-pojave.

Mogu li uzimati Reishi Protect ukoliko pijem druge lekove?

Da. Reishi Protect je ekstrakt gljive i ne postoji ni jedan podatak o negativnim posledicama konzumiranja.. Međutim, pacijenti koji su podvrgnuti transplantaciji organa ili koriste lekove koji inhibiraju imuni sistem trebalo bi da uzimaju ekstrakt s oprezom i uz obavezno konsultovanje lekara.

Jedini preparati sa kojima se ne preporučuje korišćenje Reishi Protect-a jesu preparati koji sadrže antikoagulante (Heparin i sl).

Koliko brzo mogu očekivati konkretne rezultate?

Rezultati mogu varirati od osobe do osobe.
Normalno se dobrobiti redovne konzumacije Reishi Protekta osete nakon dve nedelje. Značajno poboljšanje u sveopštem stanju organizma zabeleženo je nakon dvomesečnog redovnog konzumiranja. Kod prevencije tri do dvanaest meseci sa pauzom od mesec do dva posle sest meseci koriscenja.Kao pomoć u lečenju tri meseca ili do tri godine kod kancerogenih bolesti.
Da li je Reiši dobar za sve starosne uzraste?

Da. Reishi Protect je dobar za sve starosne uzraste.

Kako se konzumira Reishi Protect?

Najbolje je konzumirati ga ujutru na prazan stomak. Bitno je takođe piti veće količine vode kako bi se telo što pre oslobodilo toksina. Preporučujemo i uzimanje vitamina C sa Reishi Protectom jer će to pomoći telu da apsorbuje sastojke. Istraživanja su pokazala da vitamin C pomaže u razgradnji dugačkih lanaca polisaharida na manje komade koje organizam lakše usvaja.

Da li bi Reishi Protect trebalo uzimati samo kada ste bolesni?

Ne. Reishi Protect može se konzumirati svakodnevno bez obzira jeste li zdravi ili bolesni. Najvažnija karakteristika Reishi Protect –a jeste njegova sposobnost  da ojača i izmeni odgovor imunog sistema na optimalan način. Reishi Protect je od dobrobiti i za zdrave osobe. Kako bi ste sačuvali svoje zdravlje, bilo bi dobro da Reishi Protect postane deo vaše svakodnevice.

Uz konzumaciju Reishi Protect-a, kako još mogu poboljšati svoje zdravlje?

Nutricionisti preporučuju sledeće:

 • Uzdržite se od korišćenja rafinisanog (belog) šećera. Zamenite ga medom ili voćnim šećerom.
 • Izbegavajte industrijski proizvedenu hranu( kao što su konzerve, gazirana pića, instant jela)
 • Jedite zdravu kombinaciju hrane iz svih grupa kako bi ste održali nutricionu ravnotežu. Uklučite sve vrste povrća u svoju ishranu.
 • Pijte puno vode. Pokušajte da pijete 8 čaša vode dnevno. Ovo će sprečiti dehidrataciju ćelija i poboljšati vaše metaboličke funkcije,a time će se vaše telo lakše osloboditi otrova.

Zašto se ekstrakt Reišija razlikuje od sirove gljive?

Kako je sirova gljiva Reiši (Gnoderma Lucidum) jako tvrda i ne može se jesti sirova, nutriciona vrednost gljive je jako mala u sirovom obliku. Bez ekstrakcije aktivnih sastojaka gljive, ljudsko telo ne može da ih apsorbuje.

U tradicionalnoj kineskoj medicini i u dugoj istoriji korišćenja ove gljive, samo su potpuno zrele gljive korišćene tako što su sečene na sitne komade, kuvane i zatim dodavane u čaj ili supu, ali ovim načinom gube se pojedine aktivne komponente gljive.

U našoj proizvodnji koristimo rafinirane i specifične metode ekstrakcije kojima se postiže očuvanje svih aktivnih supstanci, pogotovu onih osetljivih na visoke temperature. Vodena ekstrakcija se odvija na niskim temperaturama i u dužem vremenskom roku, uz dodavanje spora u rastvor čime se pojačava sam ekstrakt.

Kako se Reiši razlikuje od drugih gljiva ?

Sinergetičko dejstvo preko 400 otkrivenih aktivnih komponenti koje sadrži čini Reshi jedinstvenom i nezaobilaznom gljivom u prevenciji i tretiranju mnogih bolesti i problema uzrokovanih prirodnim ili veštačkim poremećajem imunog sistema. Reiši ima dugu istoriju korišćenja i primene kod najrazličitijih bolesti. Za razliku od drugih gljiva, samo Reiši  sadrži jedinjenja kako što su triterpeni (ganodermne kiseline) koji mu daju karakterističan gorak ukus.

Gde raste Reiši?

Kod nas je poznata kao Hrastova sjajnica i raste na mrtvom granju ili korenu hrasta.  Spada u grupu jestivih gajenih pečuraka kod nas što je regulisano “Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za jestive pečurke i proizvode od jestivih pečuraka” („Sl. list SCG“, br. 31/2003, 56/2003 – dr. pravilnik i 4/2004 – dr. pravilnik). Međutim, jako se retko nalaze u prirodi ( 1 u 10,000 stabala).
Ranih sedamdesetih godina dvadesetog veka japanski istraživači otkrili su metod za uzgajanje Reiši gljive u velikim količinamama. Kako izgleda naša proizvodnja pogledajte u galeriji (link)

Na koje procese i stanja deluje Reiši?  

Ovo su podaci objavljeni u obimnoj studiji Istraživanje kancera UK (Medicinal mushrooms: their therapeutic properties and current medical usage with special emphasis on cancer treatments from Cancer Research UK).

Farmakološka dejstva Reiši ekstrakata in vivo i in vitro

 • Analgetička
 • Anti-alergijska aktivnost
 • Prevencija bronhitisa, uključujući regeneraciju bronhijalnog epiteluma
 • Protiv prehlada
 • Antibakterijsko, protiv Staphylococci, Streptococci, i Bacillus pneumoniae (verovatno zbog pojačane imunološke reakcije)
 • Antioksidant, eliminiše slobodne radikale.
 • Anti tumorska aktivnost
 • Antiviralna aktivnost , putem aktivacije produkcije interferona
 • Snižava krvni pritisak
 • Poboljšava ćelijsku proliferaciju koštane srži
 • Kardiotonik, snižava nivo holesterola u krvi bez poremećej ostalih triglicerida, poboljšava protok krvi i miokardialni metabolizam
 • Pojačava aktivnost prirodnih ćelija ubica kod miševa in vitro
 • Iskašljavanja i antitustična dejstva dokazana kod laboratorijskih miševa  istraživanjem
 • Generalno pojačanje imunog sistema
 • Anti-HIV aktivnost in vitro i in vivo
 • Poboljšana adrenalno kortikalna aktivnost
 • Povećana produkcija Interleukina-1
 • Povećana produkcija Interleukina-2