Uticaj Reiši ekstrakta na gojaznost i mršavljenje

Gojaznost i konstantno dobijanje na težini često su izazvani velikim brojem faktora.

Međunarodna grupa naučnika objavila je istraživanje koje pokazuje da ekstrakt Reishi gljive značajno utiče na mršavljenje i gojaznost, uz prevenciju daljeg gojenja i akumulacije masti – i to na neočekivan način. Iako su ovo preliminarni podaci (pošto još uvek nije završeno kliničko istraživanje na ljudima), oni snažno potvrđuju činjenicu da Reishi ekstrakt deluje kao jedinstveni probiotik. Reishi menja mikrobnu zajednicu u crevima i to na način koji utiče na smanjenje težine.

Eksperimenti na miševima su pokazali sledeće: jedna grupa miševa dobijala je isključivo jako masnu hranu u trajanju od 8 nedelja – pri čemu im se značajno povećala telesna masa i veličina jetre, kao i masne naslage u telu. Ovi miševi su takođe pokazali nagomilane naslage masti u ćelijama jetre, što je primećeno i kod gojaznih ljudi.

Druga grupa miševa imala je isti režim ishrane, ali su dobijali i suplemente u vidu ekstrakta Reiši gljive, u različitim koncentracijama.

Obe grupe miševa su se ugojile zahvaljujući režimu ishrane. Međutim, u poređenju sa prvom grupom , druga grupa koja je dobijala i Reiši ekstrakt kao dodatak ishrani pokazala je sledeće :

 • Smanjenje telesne težine od oko 8% do 16%.
 • Smanjenje masti deponovanih u telesnoj šupljini od oko 20% do 29%.
 • Smanjenje masti deponovane ispod kože od približno 44% do 59%.
 • Smanjenje težine jetre, mesto abnormalnog depozita masti koje dovodi do masnih bolesti jetre, od oko 17%.
 • Smanjenje veličine i sadržaja masti adipocita, ćelija koje proizvode i čuvaju masti.

Naučno istraživanje je doadtno pokazalo značajno smanjenje markera koji ukazuju na upale. Ovo ne iznenađuje, s obzirom na činjenicu da masne ćelije izlučuju citokine – molekule koji signaliziraju upalu u organizmu.

Produkcija citokina

Redukcija produkcije citokina bila je izraženija kod većeg doziranja ekstrakta. Miševi kojima je dodata veća količina ekstrakta takođe su pokazali i značajno smanjenje aktivnosti snažnog izazivača upala koji se zove nuklearni faktor – kapa B  (NFkB).

Dalje, životinje koje su dobijale Reiši ekstrakt pokazale su značajno smanjenje u količini bakterijskih toksina u krvotoku u poređenju sa životinjama koje nisu dobijale ekstrakt. Ovo je kritično, zbog toga što gojazne osobe razvijaju sindrom „poroznih creva“ koja dozvoljavaju da proizvodi crevnih bakterija dospeju u krvotok. Tu izazivaju ne samo upalne procese, već i rezistenciju na insulin, što dovodi do dijabetesa.

Naposletku, pronađen je dokaz na molekularnom nivou koji je nedvosmisleno pokazao da je ekstrakt Reišija uticao na smanjeno gojenje –redukcija ekspresije gena uključenih u proizvodnju masti.

 

Reiši ekstrakt je bogat jedinjenjima kao što su triterpeni i polisaharidi, za koja se pokazalo da inhibiraju razvoj masnih ćelija, i smanjuju nivo šećera u krvi kod životinja sa dijabetesom. 

Druga istraživanja pokazala su da različita jedinjenja iz Reiši ekstrakta utiču na smanjenje masti i glukoze u krvi, čime onemogućavaju dejstvo slobodnim radikalima.

U međuvremenu, potpuno nepovezano istraživanje grupe naučnika pokazalo je da trilioni mikroorganizama koji žive u našem probavnom traktu imaju uticaj na gojaznost i druga metabolička oboljenja, kao što su dijabetes i metaboolički sindrom. Dokazano je da su ovi mikroorganizmi jako bitni za naš organizam, jer značajno doprinose pravilnom usvajanju namirnica i regulisanju energije tela.

Zbog toga su se naučnici koji su izveli istraživanje logično zapitali da li su efekti koje je pokazao dodatak Reiši ekstrakta ishrani povezani sa određenim probiotičkim svojstvima Reiši gljive . Kako bi našli odgovor na ovo pitanje, proučili su sastav mirobnih zajednica probavnog trakta životinja.

Probavni trakt

Dodatak Reiši ekstrakta u ishrani kako miševa, tako i ljudi, pokazao je ozbiljne promene u mikrobnoj zajednici probavnog trakta . Drugim rečima, dodavanje Reiši ekstrakta imalo je probiotski efekat, pri čemu je jedna vrsta mikroba povećala svoj broj. Druga – karakteristična za gojaznost- je smanjila. To je dovelo do smanjenja upala, jačanja zidova creva, smanjenu rezistenciju na insulin, umanjenu proizvodnju masti i konačno do zabeležnog smanjenja težine u poređenju sa miševima koji nisu dobijali ekstrakt.

Kako su mikrobi humanog probavnog trakta slični u odnosu na kontrolu metabolizma i težine, ostalo je da se izvrši kliničko istraživanje koje će potvrditi ove nalaze i na ljudima.

Članak preuzet iz časopisa Life Extension 

Istraživanje možete videti klikom na link. 

Poručite odmah ili pitajte za savet ili preporuku:

  Vaše ime (obavezno)

  Vaša mejl adresa:

  ili telefon:

  Vaše pitanje, predlog ili zahtev. Pošaljite poruku, odgovorićemo u najkraćem roku.
  Molimo Vas da pažljivo upišete Vašu mejl adresu ili telefon, to je jedini način da odgovor stigne do Vas.